Sekretne zdolności kiszonej kapusty

Sekretne zdolności kiszonej kapusty

Dlaczego kiszona kapusta może pomóc w utrzymaniu odporności?

Kapusta kiszona

Jest pełna witamin, błonnika i probiotyków, ale czy kiszona kapusta może poprawić ogólne samopoczucie?

Patrzymy na zaskakujące badania tego sfermentowanego jedzenia.

Kiszona kapusta jest zasadniczo sfermentowaną kapustą. Fermentacja  to metoda konserwacji żywności, która sięga ponad 2000 lat. Podczas procesu fermentacji wytwarzane są korzystne probiotyki , czyli „żywe bakterie”, i te probiotyki dają kiszonej kapuście najwięcej korzyści zdrowotnych.

Kiszona kapusta jest dobrą formą błonnika pokarmowego i zawiera witaminy C i K, potas, wapń i fosfor.

źródło witamin

Czym jest układ odpornościowy?

Układ odpornościowy – to układ ochronny organizmu, który chroni go przed chorobą. Jego komórki pozbywają się wszelkich najeźdźców, takich jak chorobotwórcze bakterie i wirusy.

Czy kiszona kapusta może pomóc w utrzymaniu odporności?

Większość naszego układu odpornościowego znajduje się w jelitach, więc dzięki właściwością wspomaganym jelitom łatwo zauważyć, jak kiszona kapusta może również być korzystna dla układu odpornościowego.

Dobre bakterie z kiszonej kapusty pomagają utrzymać zdrową błonę śluzową układu pokarmowego.

Silna wyściółka jelit zapobiega przedostawaniu się niepożądanych substancji lub toksyn do organizmu, powodując w ten sposób odpowiedź immunologiczną. Te same bakterie mogą również wspierać twoje naturalne przeciwciała i zmniejszać ryzyko infekcji .

Jakie są korzyści zdrowotne kiszonej kapusty?

Badania wykazały, że probiotyki pomagają zmniejszyć niektóre objawy trawienne, takie jak gaz, wzdęcia, zaparcia i mogą być korzystne dla osób cierpiących na schorzenia takie jak choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego .

Wzrasta liczba badań nad znaczeniem dobrych bakterii jelitowych dla ogólnego zdrowia, w tym w jaki sposób probiotyki z pokarmów, takich jak kapusta kiszona, mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób, takich jak depresja  i  choroba Alzheimera .

Kiszona kapusta zawiera również enzymy, które pomagają organizmowi rozkładać żywność na mniejsze i łatwiej przyswajalne cząsteczki, co z kolei pomaga organizmowi wchłonąć więcej składników odżywczych.

„Enzymy składają się z białka i pomagają w procesach metabolicznych naszego organizmu,a niektóre mieszają się ze śliną, aby wspomagać zęby w zmiękczaniu pokarmu.”
Dr David Brownstein – zespół nieszczelnego jelita

Dietetyk (MBANT) Kerry Torrens jest autorką wielu publikacji o żywieniu i kuchni, w tym magazynu BBC Good Food. Kerry jest członkiem The Royal Society of Medicine, Complementary and Natural Healthcare Council (CNHC), British Association for Applied Nutrition and Nutritional Therapy (BANT).
źródło

Administrator Bokser



Close
Join me: